Hernia bij 18- tot 40-jarigen

Introductie over een hernia

De wervelkolom bestaat uit bouwstenen die wervellichamen genoemd worden. Tussen deze wervellichamen zit een structuur die een tussenwervelschijf of discus wordt genoemd. Deze discus bestaat uit een gel-achtige kern (de nucleus pulposus) en een stevige ringstructuur (de annulus fibrosus) die de nucleus in positie houdt.

Hernia

Acuut Lumboradiculair Syndroom (LRS)

Wanneer wij ouder worden droogt deze nucleus langzaam uit waardoor deze minder elastisch en dus wat stugger wordt. Ook de annulus kan barstjes gaan vertonen en uiteindelijk zelfs een scheur vertonen. De nucleus inhoud kan dan uitstulpen en in contact komen met een van de lage rug zenuwen die uitstraling kan geven naar een been. Dit noemen we dan het acuut lumboradiculair syndroom (LRS).

De meeste hernia’s komen voor op het niveau van de twee onderste tussenwervelschijven in de rug (tussen lumbale wervel L4 en L5 maar ook L5 en S1). LRS treft 1-2% van de wereldbevolking en komt het vaakst voor op de leeftijd tussen 30 en 50 jaar maar kan ook eerder of later in het leven optreden.