Sagittale balans veranderingen

Wat is sagittale balans?

De mens heeft in haar evolutie enkele grote veranderingen ondergaan wat betreft de wervelkolom sinds de overgang van het lopen op 4 voeten (quadrupedaal) naar 2 voeten (bipedaal). Een van de voorwaarden hiervoor is dat wij ons zwaartepunt kunnen balanceren boven onze heupen.

Onze heupgewrichten zijn 2 kogelgewrichten. Vanaf de zijkant gezien is het middelpunt van deze twee kogels het centrum waarop wij balanceren. Met de holling in onze onderrug (lordose) en onze nek kunnen we de bolling in de bovenrug (kyfose) compenseren. De zwaartelijn gemeten vanaf onze tweede nekwervel (de C2-loodlijn) loodrecht naar beneden dient achter of door dit centrum heen te verlopen voor ons om te kunnen staan in een positie waarin dit ons niet teveel energie kost.

Valt deze lijn voor de heupkoppen uit dan is er mechanisch gezien behoefte aan ondersteuning van buiten af zoals een stok of een rollator om ons te ondersteunen. Op dat moment is het lichaam bij staan niet in balans en kost het staan ons erg veel energie.