Wel of niet opereren?

Een moeilijk besluit

De beslissing voor een operatie is en blijft een moeilijk besluit. Het gaat hier niet om zaken om uw levensverwachting te vergroten maar wel om de kwaliteit van leven hopelijk te verbeteren. Wervelkolom operaties blijven complex en de resultaten variabel. Gemiddeld genomen is de ervaring ook in mijn praktijk dat 70% van de patiënten die een spondylodese operatie moeten ondergaan tevreden zijn met het resultaat.

Een succesvol herstel

Een van de belangrijkste voorwaarden om succesvol te herstellen van een spondylodese operatie is dat uw aandoening past in de groep van diagnoses die succesvol te behandelen zijn met een operatie. De meer voorspelbare resultaten worden verkregen bij spondylolisthese met druk op de zenuwen, de minder voorspelbare resultaten bij mensen met chronische rugklachten op basis van lumbale discopathie.

Goede voorlichting

Het is de taak van de arts om u goed te informeren over de mogelijke voordelen maar zeker ook over de risico’s rondom dergelijke complexere operaties aan de wervelkolom. De complicaties kunnen zodanig zijn dat de patiënt achteraf spijt kan hebben van zijn of haar beslissing om zich te laten opereren. Garanties dat een dergelijke complicatie u niet zal treffen bestaan niet maar soms ligt deze wel duidelijker op de loer dan bij anderen.