De opname in de kliniek

Ontvangst en voorbereiding

Op de dag van opname dient u zich op het afgesproken tijdstip bij de gastvrouw te melden. Deze bevindt zich aan de receptiebalie bij de hoofdingang.

U wordt door de verpleging naar het operatiecomplex gebracht. Daar wordt u ontvangen door een recovery verpleegkundige. De recovery verpleegkundige geeft u een infuus, een bloeddrukband en ECG stickers. Via het infuus wordt (afhankelijk van de ingreep) meestal antibiotica toegediend. Daarna wordt u opgehaald door een anesthesiemedewerker, deze brengt u naar de operatiekamer.

Na de operatie, bijkomen op de recovery

Als de operatie voorbij is, stopt de anesthesist met het toedienen van het narcosemiddel. U komt dan na verloop van tijd vanzelf bij. Na de operatie wordt u naar de recovery (uitslaapkamer) gebracht, dat is een aparte ruimte vlakbij de operatiekamer. Hier wordt u verzorgd door een gespecialiseerde verpleegkundige die erop toeziet dat u rustig bijkomt. Tot die tijd bent u nog aangesloten op de bewakingsapparatuur. Meestal blijft u ongeveer een half uur tot een uur op de recovery.

Als u helemaal wakker bent, kunt u terug naar de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling zal de fysiotherapeut langskomen om u oefeningen uit te leggen die u na de operatie zult gaan doen. U krijgt ook anti-trombose prikjes voorgeschreven. U krijgt op de verpleegafdeling uitleg hoe u de prikjes kunt toedienen. Het is mogelijk dat aannemelijk dat u na de operatie pijn heeft of misselijk bent. Meldt u dit dan bij de verpleegkundige. Deze klachten zijn over het algemeen goed te behandelen.

Soms is het nodig de dag na de operatie nog een extra dag op de verpleegafdeling te blijven als u te pijnlijk bent of het lopen (mobiliseren) onvoldoende wil lukken.