Het preoperatieve spreekuur en de dag voor de operatie

Het preoperatieve spreekuur

Rugoperaties zoals spondylodese operaties gaan altijd onder narcose. Een ruggenprik is er dus niet bij. Voordat de operatie kan worden gepland dient u een bezoek te brengen aan de anaesthesieverpleegkundige. Deze onderzoekt of er gezondheidsrisico’s zijn door middel van gezondheidsvragenlijsten, het meten van bloeddruk, het maken eventueel van een hartfilmpje (ECG) of zelfs een verwijzing te regelen naar een andere specialist zoals hartspecialist of longarts.

De Bergman Kliniek

In een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) zoals de Bergman Kliniek is er geen intensive care en kan niet iedereen geopereerd worden. Kinderen en mensen ouder dan 80 jaar kunnen niet in Bergman geopereerd worden. Ook mensen met een slaapapneu die daarvoor CPAP (ademhalingsondersteuning) gebruiken maar ook mensen die veel overgewicht hebben kunnen niet in Bergman geopereerd worden.

Het Diakonessenhuis

Deze mensen zullen dan voor dezelfde ingreep worden doorverwezen naar het Diakonessenhuis Utrecht waar zij voor dezelfde operatie alsnog in aanmerking komen. De wachttijden daar zijn echter altijd langer dan in Bergman en de opname zal dan ook in het Diakonessenhuis ziekenhuis zijn.

Uw zorgverzekering

Ook zijn er zorgverzekeraars die spondylodese operaties niet als zorg hebben ingekocht in Bergman. Hierover wordt u geinformeerd zodra u een poliklinische afspraak wilt maken voor de eerste keer. Ook deze groep mensen kan alsnog in het Diakonessenhuis terecht.

De dag voor de operatie, wat mag u wel en niet?

Lichamelijke verzorging

Wij raden u sterk af om de avond of ochtend voor de operatie uw rug te scheren. De kleine wondjes die bij het scheren kunnen ontstaan, kunnen voor een infectie zorgen bij de operatie.

Wij verzoeken u vriendelijk om geen bodylotion of andere huidverzorgingsproducten op uw lichaam te smeren omdat u hierdoor moeilijk te desinfecteren bent. Eventuele nagellak op de teennagels en handen moet worden verwijderd.

Eet- en drinkbeleid

Het is belangrijk dat u voor de operatie een lege maag heeft. Tot 6 uur voor de operatie mag u alles nog eten. Vanaf 6 uur van tevoren mag u niet meer eten, wel mag u tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistoffen drinken, bijvoorbeeld zwarte koffie of thee (dus zonder melk), en vruchtensappen zonder vruchtvlees. Jus d’orange heeft vruchtvlees en mag dus niet gedronken worden. Dit geldt ook voor melkproducten.

Door een lege maag te hebben, voorkomt u dat, wanneer u tijdens de operatie onder narcose bent, de inhoud van de maag in de luchtpijp en de longen terechtkomt. U krijgt van ons te voren te horen vanaf welk tijdstip u nuchter dient te zijn. Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt, anders kan de ingreep misschien niet doorgaan!