Operatietechniek bij een spondylodese

Ruime open benadering of minimaal invasief

De PLIF/TLIF technieken kunnen via een ruime open benadering worden uitgevoerd of met minimaal invasieve technieken. Voordelen van minimaal invasieve operatie technieken zijn vooral gebaseerd op minder weefselschade, minder bloedverlies en daarmee sneller herstel.

Het doel dat de chirurg voor ogen heeft dient echter wel altijd behaald te worden (er moet dus voldoende ruimte voor zenuwen gemaakt kunnen worden en ook voldoende mogelijkheid om de wervels in stand te corrigeren waar nodig en aan elkaar te laten groeien). Aan de achterzijde kan er een centrale (midline) opening gemaakt worden waarbij dan de rugspieren worden afgeschoven om toegang te krijgen tot het wervelkanaal en de tussenwervelruimte.

Alternatief kan er via 2 paramediane incisies (net 3-5 cm uit de midline) toegang tot de facetgewrichten worden verkregen via de Wiltse benadering. Hierbij hoeven de rugspieren niet volledig losgemaakt te worden van de wervelkolom en kan er toch toegang worden gekregen tot de tussenwervelschijf. Deze TLIF benadering leent zich dan aan 1 zijde voor een banaanvormige cage of aan 2 zijden voor PLIF cages. Bekijk onderstaand een voorbeeld van deze techniek.